Asbest, ısıya dayanıklı, esnek ve yüksek mukavemetli, doğal olarak oluşmuş, lifsi yapıdaki silikat mineralleridir. Asbest, insan sağlığı için risk oluşturan ve kanserojen bir maddedir. Hafif, ucuz ve kimyasallara karşı dirençli olması sebebiyle inşaat başta yer almak üzere pek çok sektörde kullanılmıştır.
Asbest ucuz, hafif, bol miktarda olması ve kimyasallara karşı dirençli olması sebebiyle yaygın olarak tercih edilen bir malzemeydi. Günümüzde insan sağlığı için risk taşıması ve WHO Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’nin Kanserojen Maddeler listesinde yer alması sebebiyle asbestin ülkemizde kullanımı 2003 yılı itibarıyla yasaklanmıştır.
Asbest Analizi Nedir?
Asbest analizi, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında talep edilir. Asbest ile ilgili kurallara Yönetmelik kapsamında uyulması gerekir. Asbest kullanımı 2003 yılında yasaklanmış olsa da kaçak bir şekilde asbest kullanımı söz konusu olabilmektedir. Asbest varlığından şüphe edilen malzeme ve ortamlarda asbest mineralinin olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.
Malzeme ve ortamda asbest olup olmadığının tespit edilebilmesi için asbest analizi yapılması gerekir. Asbest analizi, katı numunelerde asbest analizi ve ortamdaki askıda asbest lifi olmak üzere iki biçimde gerçekleştirilir.
Asbest Raporu Nedir?
Asbest raporu; gemi, bina, fabrika ve inşaat alanlarında olabilme ihtimali olan asbestin varlığı ve asbest türünü tespit etmek için hazırlanan rapor türüdür. Yapıların denetlenmesi, asbestli malzemenin belirlenmesi ve asbest mevcutsa ortamdan uzaklaştırılması amacıyla hazırlanan resmi bir belgedir.
Asbest raporu, yapının yıkım kararı almasından sonra alınması gereken belgelerden biridir. Bina içerisinde asbest mevcutsa tekniğe uygun şekilde asbest söküm, yıkım ve uzaklaştırma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Asbest raporu, hazırlanmadan bina yıkılırsa ceza yazılması söz konusu olabilir. Bu rapor, belediyelerin ilgili birimlerinden talep edilir ve iletilir. Rapor onaylandıktan sonra binanın yıkım işlemi gerçekleştirilir.
Asbest raporu ayrıca, geri dönüşümü veya sökümü yapılacak gemilerden talep edilebilir. Bu tür gemiler, geri dönüştürülmeden önce asbestten uzaklaştırılmalıdır.
Asbest raporu, İSGÜM tarafından yetkilendirilen asbest söküm uzmanı tarafından hazırlanır. Asbest raporunda bulunan asbest analiz sonuçları da İSGÜM yetkisiyle iş hijyeni laboratuvarı tarafından verilir.
Asbest Raporu Nasıl Alınır?
Asbest envanter raporu alırken aşağıdaki adımlar uygulanır.
- Asbest raporu alma konusunda yetkili asbest söküm uzmanı ila anlaşılır.
- Yapılarda, üretim tesislerinde asbest olup olmadığının belirlenmesi için ilgili ortamdan İSGÜM tarafından yetkilendirilmiş laboratuvar personeli asbest numunesini alır.
- Ortamdan alınan numuneler İSGÜM tarafından yetkilendirilen iş hijyeni laboratuvarında asbest analizi yaptırılır ve asbest içeriği belirlenir.
- Asbest analizi sonucu ile asbest envanter raporu oluşturulur. Raporda hangi bölge ve malzemelerde asbest olup olmadığı belirtilir.
- Ortamda asbest bulunuyorsa asbest söküm uzmanı tarafından asbest sökümü sağlanır. Sökülen asbestler tamamen bölgeden uzaklaştırılır ve atık kabul tesisine ulaştırılır.
Asbest Raporu Veren Firmalar
Asbest raporu bünyesinde asbest söküm uzmanı istihdam eden firmalar tarafından hazırlanabilmektedir. Bu firmalar katı numune alma, asbest analizi ve asbest ölçümünü yetkili laboratuvarlarda yaptırır. Laboratuvardan gelen analiz raporuna göre asbest envanter raporunu hazırlayarak teslim ederler.
Keleş Çevre Danışmanlık; numune alma, asbest analizi ve ortam ölçümünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili laboratuvarlar ile çalışmaktadır. Keleş Çevre Danışmanlık; asbest söküm uzmanları ve asbest söküm çalışanları ile Türkiye genelinde asbest envanter raporu ve asbest söküm hizmetlerini vermektedir.