Asbestin Sağlığa Zararları
Asbest, lifsi bir mineraldir. Kimyasal maddelere, korozyona, ısıya ve elektriğe dayanıklı olması nedeniyle yalıtım malzemesi olarak çok kullanılmıştır. Taş pamuğu, kaya lifi, beyaz toprak, amyant olarak da bilinir. Doğada serbest olarak bulanabileceği gibi kayaçların ve toprakların içeresinde karışık olarak da bulunabilir. Asbestin birçok farklı çeşidi vardır, ancak hepsi solunum yoluyla vücuda girdiğinde tehlikelidir.
Asbestin sağlığa zararları, maruz kalma şekline ve süresine bağlı olarak değişir. Kısa süreli maruz kalma genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz ancak ileride ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Uzun süreli maruz kalma ciddi hastalıklara yol açabilir ve etkileri hızlı bir şekilde görülebilir.
Asbestin Neden Olduğu Hastalıklar
Asbestin neden olduğu başlıca hastalıklar şunlardır:
- Asbestozis(Pnömokonyoz): Asbest liflerinin akciğerde birikerek akciğer dokusunu bozması sonucu oluşan bir hastalıktır.
- Plevral(akciğer zarı) reaksiyonlar
- Plevral Plaklar (akciğer zarı kalınlaşması ve kalsifikasyonları)
- Bening asbest plörezisi (akciğer zarında sıvı birikmesi)
- Dermatozlar(cilt hastalıkları)
- Diğer hastalıklar( hava yolu obstrüksiyonu, immünolojik değişiklikler, perikardiyal sıvı-kalınlaşma, üst zon değişiklikleri, retroperitoneal fibrozis, larinks ülserleri vd.)
- Malign mezotelyoma: Asbest liflerinin akciğer zarında birikmesi sonucu oluşan, akciğer zarı kanseridir.
- Akciğer kanseri
- Diğer tümörler(GİS, böbrek, larinks vd.)
Kaynak: Dr. Nuri VİDİNLİ, Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi Ders Notları
Asbest Maruziyeti
Asbest maruziyeti, evde, işyerinde veya çevrede olabilir. İşyerinde asbest maruziyeti, asbest içeren malzemelerin işlenmesi(asbestin çıkarılması ve işlenmesi ülkemizde yasaktır), sökülmesi veya onarılması sırasında gerçekleşebilir. Çevresel asbest maruziyeti, asbest içeren malzemelerin havaya salınması yoluyla gerçekleşebilir.
Asbest Maruziyetinin Önlenmesi
Asbestin sağlığa zararlı etkilerinden korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
- Asbest içeren malzemelerin işlenmesi(asbestin çıkarılması ve işlenmesi ülkemizde yasaktır), sökülmesi veya onarılması sırasında uygun kişisel koruyucu donanımlarınızı (maske, tulum, eldiven) kullanın. Asbestin sökülmesi asbest söküm uzmanlarının nezaretinde asbest söküm çalışanları tarafından yapılmalıdır.
- Özellikle, yıkılacak eski yapılarda asbest envanter raporu hazırlatın ve asbest tespit edilen noktaları belirterek insanların o noktaya yaklaşmasını engelleyin.
- Asbest içeren malzemeleri kırmayın veya toz haline getirmeyin. En kısa sürede işin uzmanları tarafından sökülerek bertaraf edilmesini sağlayın.
Sonuç
Asbest, insan sağlığı için ciddi bir tehdittir ve sonuçları ölümcüldür. Asbest maruziyetini önlemek için gerekli önlemleri almak çok önemlidir. Özellikle eski yapılarda asbestin tespit edilerek ülkemiz mevzuatına uygun bir şekilde sökülmesi ve bertaraf edilmesi gerekir.
Keleş Çevre; tecrübeli asbest söküm uzmanları ve asbest söküm çalışanları ile ülkemizin her yerinde asbest tespiti, asbest sökümü ve bertaraf edilmesi hizmetlerini vermektedir.