ÇED, planlanan projenin çevreye olan etkilerinin tespit edildiği, yol açabilecek olumlu ve olumsuz etkilerin düzenli takibinin yapıldığı çalışmadır. Çevresel Etki Değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bazı kurumların yönetmesini istediği bir süreçtir.
ÇED Görüşü Nedir?
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Görüşü, ÇED sürecinin başlangıcıdır. Dilekçe ve gerekli evraklar ile Valilik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine ÇED Görüşü için başvuru yapılır. Başvuru sonucu, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği, Ek-1 ve Ek-2 listesine girip girmediği veya bunların haricindeki ÇED kapsam dışı görüşü çıkar.
Ek-1 listesinde yer alan projeler ÇED raporu hazırlamak zorundadır. Ek-2 listesinde yer alan projeler ise proje tanıtım dosyası hazırlamak zorundadır. ÇED kapsam dışı kararı çıkmışsa projeye başlanabilir.
EK-2 listesinde yer alıp proje tanıtım dosyası hazırlanan projeler için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişse projenin önemli çevresel etkilerinin bulunmadığı ve ÇED raporu hazırlanmasına gerek olmadığı anlamına gelir. “ÇED Gerekli Değildir” görüşü sonrası projeye başlanabilir. “ÇED Gereklidir” kararı, projenin çevresel etkilerinin detaylı incelenmesi için ÇED raporu hazırlanmasını talep eder.
ÇED Raporu Nedir?
ÇED raporu, yapılması planlanan bir projenin çevre problemlerine sebep olabilecek hasarların belirlenmesi, alınacak önlemlerin tespiti ve asgari düzeye indirilmesi çalışmalarının tamamı Çevresel Etki Değerlendirme olarak tanımlanır. Bu değerlendirmelerin yer aldığı rapor da ÇED raporu olarak adlandırılır.
ÇED raporu ile projelerin çevreye olan olumlu/olumsuz etkilerinin değerlendirmesi yapılmaktadır. Yönetmeliğin Ek-1 listesinde bulunan projeler ÇED raporu hazırlatmak durumundadır. Ek-2 listesinde olup proje tanıtım dosyası hazırlatan projeler içinde Bakanlık ÇED raporu hazırlatmasını isteyebilir. ÇED, sürece uzun soluklu ve kapsayıcı bir projedir. ÇED raporu proje alanı ve etki alanının mevcut çevresel özellikleri, projenin işletme ve inşaat aşamasındaki çevresel etkileri, alınması gereken önlemler ve halkın katılımı yer almaktadır.
ÇED Raporu Nasıl Hazırlanır?
ÇED raporu Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından hazırlanır. Görevli danışmanlar evrakları hazırlayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yapar.
ÇED raporu sürecinde halkın katılımı söz konusudur. Taraflar karşılıklı görüşlerini beyan eder. Sürecin ardından ÇED raporu olumlu veya olumsuz olarak belirlenir.
“ÇED Olumsuz” olarak değerlendirilen proje çevresel etkileri büyük olacağı için iptal edilir.
“ÇED Olumlu” kararı ise projenin önemli çevresel etkilerinin olmayacağı onaylanır. Bu kararın ardından projeye başlanabilir.
“ÇED Olumlu”, “ÇED Gerekli Değildir” ve “ÇED Kapsam Dışı” kararı olmadan hiçbir projeye başlanamamaktadır.
Keleş Çevre Danışmanlık, kaliteli hizmet anlayışı ve uzman kadrosuyla ÇED görüşü, proje tanıtım dosyası ve ÇED raporu hizmeti vermektedir.