Çevre danışmanlığı, çevre mevzuatına uyumu sağlamaya ve çevre kirliliğini önlemeye yardımcı olan bir hizmet türüdür. Çevre danışmanları, işletmelerin, kuruluşların ve tesislerin çevresel performansını iyileştirmek için çevresel riskleri değerlendirir, çevresel yönetim sistemleri geliştirir ve çevresel eğitimler düzenler. Ülkemizin çevre mevzuatına göre bazı işletmelerin kendi bünyesinde çevre birimi kurması yada dışarıdan çevre danışmanlık hizmeti alması zorunludur. Çevre danışmanlık hizmetini yine mevzuata göre yeterliliğini almış çevre danışmanlık firmaları verebilir.
Çevre danışmanlığı hizmetleri, genel olarak aşağıdakileri içerebilir:
- Çevre mevzuatına uyumluluğun kontrolü
- Çevre eğitimi ve farkındalık
- Atık yönetimi
- Emisyon kontrolü
- Su kalitesi yönetimi
- Gürültü kontrolü
- Toprak ve hava kirliliği kontrolü
Çevre danışmanları, ilk olarak alınması gereken izin ve lisans belgeleri için işletmelerin ve kuruluşların gerekli yerlere başvurularını yapmasını sağlar. Tüm izin ve lisans belgeleri alındıktan sonra her ay denetleyerek mevzuata aykırı durumları rapor eder ve olumsuzlukların giderilmesi için işletmeleri ve kuruluşları bilgilendirir.
Kimler Çevre Danışmanı Olabilir?
Çevre danışmanı olmak için, çevre mühendisi olmak yada çevre konularından biri üzerine yüksek lisans yapmış olmak gerekir. Çevre danışmanlığı yapmak için ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre danışmanlığı yetki belgesine sahip olmak gerekir.
Türkiye’de Çevre Danışmanlığı
Türkiye’de çevre danışmanlığı hizmetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından verilmektedir. Bu hizmeti verebilmek için danışmanlık firmalarının bazı şartları sağlayarak “Çevre Danışmanlık Firması Yeterlik Belgesi” ni almış olması gereklidir. Çevre danışmanlık firmaları, işletmelerin ve kuruluşların çevresel performansını iyileştirmelerine yardımcı olmak için çeşitli hizmetler sunmaktadır.
Çevre mevzuatımıza göre işletmeler veya kuruluşlar, çevresel sorumluluklarına göre Ek-1, Ek-2 veya “kampsam dışı” tesis olarak sınıflandırılır. Ek-1 ve Ek-2 tesisler çevre yönetim birimi kurmak yada danışmanlık hizmeti almak zorundadır. Kapsam dışı tesislerin herhangi çevre yönetim birimi kurma yada danışmanlık alma zorunluluğu yoktur ama çevresel sorumlulukları devam ettiği için genellikle danışmanlık hizmeti alarak çevresel sorumluluklarını gözden kaçırmak istemezler.
Çevre Danışmanlığının Faydaları Nelerdir ?
Çevre danışmanlığının işletmeler ve kuruluşlar için aşağıdaki faydaları vardır:
- Çevre mevzuatına uyumu sağlar.
- Çevre kirliliğini önler.
- Sürdürülebilirliği artırır.
- Maliyetleri düşürür.
- Kurumsal itibarı iyileştirir.
Sonuç olarak, çevre danışmanlığı, işletmeler ve kuruluşların çevresel performansını iyileştirmelerine ve çevresel riskleri azaltmalarına yardımcı olan önemli bir hizmettir.
Keleş Çevre Danışmanlık, tecrübeli ve işinde uzman çevre danışmanları ile çevre danışmanlığı hizmeti vermektedir.