EÇBS (Entegre Çevre Bilgi Sistemi); Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan, çevre mevzuatı kapsamında tesis, firma ve şahısların yükümlülüklerini yerine getirmelerini kolaylaştıran uygulamalara giriş yapabildiği çevrim içi bir platformdur. Firma yetkilisi tarafından firma bilgileri girilerek EÇBS’ye kaydolunduktan sonra kullanılacak uygulamalara erişim sağlanabilir.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS)’ ne Nasıl Kayıt Olunur?
Firma/kurum kaydolmak için imza yetkisi bulunan firma yetkilisi tarafından EÇBS’ ye e-devlet şifresi ile giriş yapar. Şirket bilgileri girildikten sonra sistem tarafından otomatik olarak kayıt formu oluşturulur. Bu kayıt formu firma yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı il müdürlüklerine verilir. İl müdürlüğü kontrollerini sağladıktan sonra firmanın entegre çevre bilgi sistemi üzerinde aktivasyonunu gerçekleştirir.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) Nasıl Kullanılır?
Kayıt işlemini tamamlamış firmalar, EÇBS’ ye girerek kullanması gereken uygulamayı hesabına ekler. Bazı uygulamaları kullanabilmek için firmanın ilgili mevzuat şartlarına göre hazırlıklarını tamamlayarak gerekli evrakları il müdürlüklerine iletmesi gerekmektedir. Evraklar incelendikten sonra il müdürlüğü tarafından ilgili uygulamadaki aktivasyonu gerçekleştirilir.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) Uygulamaları
1- Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES)
2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan Merkezi Laboratuvar Bilgilendirme Sistemi, çevre mevzuatı kapsamında izin, izleme, teyit ve lisans amaçlı ölçüm ve analiz başvurularının toplandığı havuz sistemidir. Başvurular sistem tarafından otomatik olarak uygun bir laboratuvara gönderilir.
2- Sıfır Atık Bilgi Sistemi
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında firmalar hazırlıklarını tamamlayarak gerekli evraklarını Sıfır Atık Bilgi Sistemine yükleyerek kayıtlarını tamamlar. Kayıt tamamlandıktan sonra firmalar oluşan ve gönderilen atık miktarlarını yine sıfır atık bilgi sistemine girerler.
3- BEKRA Bildirim Sistemi
BEKRA (SEVESO) Bildiriminin yapıldığı sistemdir. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan tehlikeli kimyasal maddeleri bulunduran işletmeler, bulundurdukları maddeleri ve miktarlarını bu uygulama üzerinden beyan ederler.
4- Çevre İzin ve Lisans Uygulaması (e-izin)
5- Depozito Bilgi Sistemi
Tüketiciyi ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirerek, tüketicinin iade bedelini geri alabilmesini sağlamayı hedefler. İade bedeli mobil uygulama çevreci cüzdanında birikir. Puanlar bir başka mobil uygulama kullanıcısına aktarılabilir.
6- Atık Yönetim Uygulaması (TABS/MoTAT/KDS)
Tehlikeli/tehlikesiz atık gönderim işlemleri, atık beyanları ve kütle denge sistemine girişlerin yapıldığı uygulamadır.
7- Sera Gazı İzleme, Raporlama ve Doğrulama Sistemi
Tesisler izleme planlarını ve raporlarını sisteme yükleyerek yönetebilmekte ve böylece Bakanlığın değerlendirme süreçleri kolaylaşmaktadır.
8- Çevre Denetim Uygulaması E-Denetim
9-(AAT/DDD) Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayları
10-Akümülatör Depozito Bilgi Sistemi
11-Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü
12-Atıksu Arıtma Tesisi Personel Belgelendirme (AATBEL)
13-Atıksu Bilgi Sistemi
14-Ambalaj Bilgi Sistemi
15-Büyük Yakma Tesisleri Bilgi Sistemi
16-Çevre İthalat/İhracat İzinleri Uygulaması
17-Denizcilik Atıkları Uygulaması (DAU)
18-Düzensiz Atık Depolama
19-EEE ve AEEE Bilgi Sistemi
20-EKOK Metal
21-e-OBK
22-E-Yeterlik Uygulaması
23-F-gaz Ekipman Operatörleri Merkezi Veri Tabanı (EKOMVET)
24-F-gaz Faaliyet Raporları Veri Tabanı (FARAVET)
25-Gönüllü Karbon Piyasası Proje Kayıt Sistemi
26-Güvenlik Bilgi Formu Bildirim Sistemi
27-Hava Emisyon Yönetim Portalı Geliştirme (HEYGEL)
28-HavaMod
29-İklim Portal
30-Kimyasal Kayıt Sistemi
31-Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi
32-Laboratuvar Yetkilendirme
33-Ozon Tabakasını İncelten Maddeler (OTİM)
34-Ömrünü Tamamlamış Araçlar (ÖTA)
35-PCB Envanteri (PCB)
36-Tabiat Varlıklarını Koruma ve İzleme Sistemi
Keleş Çevre Danışmanlık, Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) kayıt ve bağlı uygulamaların kullanılması konularında tecrübeli çevre mühendisleri ile hizmet vermektedir.