Müzik yayını eğlence yerlerinin olmazsa olmazıdır. İşletmeler banttan çaldığı veya canlı olarak sanatçılar tarafından icra edilen müzikler ile müşterilerini eğlendirmeyi amaçlarlar. Cafe, restoran, bar, eğlence merkezleri, sinema salonları, deniz araçları ve açık hava konserleri müzik sesinin iyice yükseldiği yerlerin başında gelir. İşletme içerisinde insanları eğlendiren bu müzik yayını, işletme dışarısına çıktığında diğer insanları ve canlıları rahatsız edecek düzeylere ulaşabilir. Yüksek sesli müzik ile hizmet veren işletmeler gerekli tedbirleri alarak, işletme dışındaki insanların bu sesten rahatsız olmasını engellemek ile yükümlüdür. Bu işletmeler faaliyetlerini yürütebilmeleri için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine bazı bilgi ve belgeleri sunarak, yükümlülüklerini yerine getirdiğini kanıtlamalı ve müzik yayın izin belgesi ( eski ismi canlı müzik ruhsatı) almalıdır.
Müzik yayını kurallarını da içine alan “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği” ; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanarak 30 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde geçen bazı tanımlara bakacak olursak:
Akustik rapor: Öngörülen çevresel gürültü düzeylerinin belirlendiği ve sınır değerlerin aşılıp aşılmadığını gösteren raporu,
Çevresel gürültü: Endüstriyel faaliyetler, ulaşım araçları, eğlence ve rekreasyon, inşaat ve işyerlerinden kaynaklanan istenmeyen sesleri,
Müzik yayın izni: Bu Yönetmelik kapsamında müzik yayını yapan işyerlerine akustik rapor değerlendirmesi sonucunda verilen izni,
Müzik yayını: Gerçek enstrüman ve/veya seslerle, banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müzik faaliyetlerini,
Müzik yayını yapan işyeri: Bir konaklama tesisi bünyesinde veya müstakil olarak faaliyet gösteren 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ve/veya turizm mevzuatı kapsamında yer alan müzik yayını yapan işyerini, tanımlarına yer verilmiştir.
Müzik Yayın İzin Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler
Müzik Yayın İzin Belgesi almak için;
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı (varsa),
- Turizm işletme belgesi (varsa),
- Vergi levhası,
- İmza sirküsü,
- Akustik rapor,
- Müzik yayın izni başvuru dilekçesi,
belgelerin hepsi faaliyet gösterilen ilin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim edilerek başvuru işlemi tamamlanır.
Akustik Rapor Nedir ?
Akustik rapor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yetki belgesi verilmiş laboratuvarlar tarafından hazırlanmaktadır. Rapor, müzik yayını izin başvuru sırasında İl Müdürlüklerine sunulmaktadır. Raporun uygun bulunması durumunda müzik yayın izin belgesi verilmektedir. Uygun bulunmaması durumunda, uygunsuzluklar giderilerek yeniden başvuru yapılması gerekir.
Müzik Yayın İzin Belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Bu süre sona ermeden en az 6 ay öncesinde müzik yayın izninin yenilenmesi için başvuru yapılması gerekecektir.
Keleş Çevre Danışmanlık, tecrübeli ve uzman kadrosuyla Müzik Yayın İzin Belgesi’nin alınması sürecinde işletmelere Türkiye genelinde danışmanlık hizmeti vermektedir.