Sıfır Atık

Sıfır atık, atığı en az üretme ve var olan atığı mümkün olduğunca, kaynağında ayırma ve geri dönüşüme kazandırılma kavramıdır. Sıfır atık, ülkemizde bazı kurum ve kuruluşlarda gönüllü, bazıları için de zorunlu olarak uygulanır. Bu konuda en temel mevzuat Sıfır Atık Yönetmeliği’dir. Diğer atık yönetmelikleri ve tebliğleri sıfır atık kavramını destekler.

Sıfır Atık Projesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Atık genel olarak istenmeyen ve uzaklaştırılması hedeflenen ürün artıklarıdır. Çevre bilincinin artması ile atık kavramının önemi arttı. Bu doğrultuda ilk olarak atık üretmemek hedef haline geldi. Fakat ne kadar atık üretmek istemesek de günümüz şartlarında çeşitli atıklar oluşmaktadır. Bu atıkların yönetimi için sıfır atık projesi hayata geçirildi.

Sıfır Atık

Sıfır atık projelerinde ilk olarak atıkların üretilmemesi, tekrar kullanımı ve nihayetinde kaynağında ayırma eğitim olarak verilmelidir. Bu eğitimler neticesinde, özellikle ambalaj atıklarının kategorize edilmesi için fiziksel şartlar sağlanmalıdır. Atık kumbaralarına; kağıt ve karton atıkları, cam atıkları, metal atıklar, plastik atıklar, organik atıklar, geri dönüşemeyen atıklar, pil ve batarya kumbarası, elektronik atıklar, kullanılmış giysi kumbarası örnek olarak verilebilir.

Atıklar genel olarak belediyeler tarafından toplanmaktadır. Atıklar uzaklaştırıldıktan sonra Sıfır Atık Bilgi Sisteminden veri girişi yapılması gerekmektedir.

Sıfır Atık Belgesi Nasıl Alınır?

Sıfır atık belgesi bazı kurum ve kuruluşlar tarafından alınmak zorundadır. Sıfır Atık Yönetmeliği’nin Ek-1’inde yer alan listede kurum ve kuruluşlar için başlangıç tarih mevcuttur. Zorunlu veya gönüllü katılımcılar ilk olarak kendi bünyelerinde konu hakkında bir sorumlu belirler, ardından eğitim ile kurum ve kuruluş çalışanları bilgilendirilir. En sonunda ayırma kumbaraları temin edilerek, başvuru sistem üzerinden yapılır. Süreç incelendikten sonra temel sıfır atık belgesi düzenlenir. Sıfır atık belgesi zaman içerisinde temelden başlayarak; gümüş, altın ve platin olarak yükselebilmektedir.

Keleş Çevre, uzman kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışı ile Türkiye genelinde sıfır atık sistemi kurma, eğitim ve danışmanlık hizmeti vermektedir.