Aralık 2019’da AB tarafından ekonomik büyüme modeli olarak önerilmiştir. 14 temmuz 2021’de yeşil mutabakatının yapı taşlarını döşeyecek 13 tane yasal düzenleme(fit for 55) önerilmiştir. En çok ses getireni “Sınırda Karbon Düzenlemesi“ olmuştur.
Sınırda Karbon Düzenlemesi Nedir ?
AB’nin 2050 karbon nötr hedefine ulaşabilmek için ithal edeceği ürünlere uygulayacağı ekonomik tedbirdir. Kendi ülkelerinde karbon vergileri verilerek üretilen ürünler ile, çevresel politikası gelişmemiş ülkelerde ucuza üretilen ürünlerin fiyatını eşitleme politikasıdır. Aynı zamanda AB ülkelerindeki üreticilerin gelişmemiş ülkelere üretimini taşıyarak “Karbon Kaçağı“ yapmalarına engel olmayı hedeflemektedir.
AB’ nin İthalat Yaptığı Büyük Sektörler
- Çimento: Türkiye 1. sırada
- Demir-Çelik: Türkiye 3. sırada
- Alüminyum: Türkiye 9. Sırada
- Gübre: Türkiye 11. Sırada
Türkiye İhracatının %55 ni AB’ye yapmaktadır. Ve sınırda karbon düzenlemesinden büyük oranda etkilenecektir. Yeşil mutabakat kapsamında çıkacak ekonomik yaptırımlara bir an önce adapte olmak için yasal düzenlemeler yapmalıdır. İthalatçı Türk Firmalarınında karbon emisyonlarını azaltıcı önlemleri biran önce alarak uluslararası geçerliliğe sahip karbon ayak izi hesaplamalarını yaptırmaları büyük önem kazanmıştır.