Zemin etüdü inşa edilecek yapıların sel, deprem ve heyelan gibi doğal afetlere karşı sağlam kalabilmesi için yapılan bir işlemdir. Yapıların sağlam kalabilmesi için zemin etüdü hayati öneme sahiptir. Yapıların sağlam olması için yapının üzerine oturacağı zeminin özelliklerine göre tasarlayıp inşa edilmesi gerekmektedir.
Zemin Etüdü Nedir?
İnşaata başlamadan önce zeminin özellikleri, bölgenin jeolojik yapısı, bölgesel deprem ve yapı özellikleri, civarında bulunan yapılar, yeraltı suyu durumu ve çevre şartları araştırılıp beraber değerlendirilerek hazırlanan rapora zemin etüdü raporu adı verilmektedir. Zemin etüdü raporu riskli yapıların belirlenmesi ve güçlendirme çalışmaları için hazırlanır.
Zemin etüdü, yapının zemin bilgilerinin tespit edilmesi, değişik katmanlarda bulunan toprak ve taş türünün belirlenmesi, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, fay hattına uzaklığı gibi özelliklerin detaylı biçimde incelemeleri sonucunda inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin yer aldığı bir rapordur. Etüt çalışmaları ile bölgenin kayaç yapısı ve kayaçların depremlere karşı hassasiyeti tespit edilir. Bu nedenle zemin etüdü raporu, zemin üzerine inşa edilecek projeler bakımından kritik öneme sahiptir.
Zemin Etüdü Neden Yapılır?
Zemin etüdü ile zeminin jeolojik yapı durumu, temel zemin parametreleri gibi detayların ölçülür. Zemin etüdü ile temel amaç deprem karşısında yapının göstereceği tepkiyi belirlemektir. Doğal afetler karşısında can ve mal kaybının önüne geçmek için zemin etüdü raporu oluşturarak yapıları inşa etmek gerekir.
Zemin etüdü raporu, boyutu fark etmeksizin her türlü yapı inşası için yasal olarak zorunludur. Bu zorunluluğun detayları için Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne bakılır.
Zemin Etüdü Nasıl Yapılır?
Zemin etüdü raporu, laboratuvar deneyleri, saha çalışmaları ve rapor hazırlanması aşamaları içermektedir. Raporda saha çalışmaları kapsamında arazi deneyleri, sondaj faaliyetleri ve jeofizik ölçümleri yer almaktadır.
Saha çalışmaları, jeofizik mühendisleri ya da jeoloji mühendisleri tarafından yürütülür. Sondaj faaliyetleri yeterlilik belgesine sahip sondaj operatörleri tarafından yapılır. Arazi deneyleri mühendis gözetiminde operatör tarafından uygulanır. Bazı projelerde ihtiyaç duyulması halinde hususi arazi deneyleri, özel ekipmanlar ile yetkili laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilir.
Jeofizik ölçümleri, projenin boyutlarına ve özelliklerine bağlı olarak jeofizik mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Laboratuvar deneyleri sondaj, araştırma çukuru ya da arazide sığ zemin veya kayaçlardan alınan numuneler üzerinde uygulanır. Bu deneyler, yetkili zemin laboratuvarları tarafından yapılır.
Raporlama aşaması ise zemin etüdü raporu hazırlama sürecinin son basamağını oluşturur. Laboratuvar deneyleri ve saha çalışmalarından elde edilen veriler; bölgenin deprem ve yapı özellikleri, bölgenin jeolojik yapısı, yeraltı suyu durumu ve çevre şartları ile beraber değerlendirilerek rapor olarak sunulur.
Keleş Çevre Danışmanlık, uzman kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışı ile Türkiye genelinde zemin etüdü hizmeti vermektedir.